perjantai 4. marraskuuta 2011

Ristiriitaista

Mä olen tässä nyt viime aikoina asioinut Kelan kanssa oikein urakalla, kun viime neuvolassa saatiin todistus raskaudesta, jolla sitten haetaan äitiysraha, -avustus. Nyt onkin jo lappuset täytelty, mutta kyllä sitä sai taas hetken aikaa Kelan kanssa vääntää.
 Aloitin nimittäin lomakkeiden täyttämisen netissä, mutta ei mennyt kyllä kaikki kohdat jakeluun sitten millään. Marssin sitten ihan toimistolle ajatellen että saan apua asiaan. Noh, ensinnäkin siellä paljastui, että siellä oli kesken edelleen päätös mun opintotuesta, kun jouduin toimittamaan erillisen paperin asumisestani Ilmajoella Kelalle, kun en Kokkolan sisällä tapahtuneen muuton jälkeen tehnyt enää väliaikaista muuttoilmoitusta Maistraattiin (vaaditaan yli 3kk asumisessa) ja Kela ei sitten voinut uskoa, että asun siellä edelleen. Toiseksi, ette voi uskoa sitä vääntämisen määrää mikä käytiin siinä, että sain kaiken niin selkeäksi itselleni, että pystyin lapun sitten kotona täyttämään. Kelan täti kun melkein joka toisessa lauseessa sanoi, että lomakkeet löytyy netistä, vaikka olin alusta asti ilmoittanut, että tulin toimistoon siksi, kun en ymmärtänyt niitä. Puhumattakaan siitä, että netissä oli erilliset hakemukset äitiysrahalle, -avustukselle ja vanhempain rahalle, kun taas paperiversiossa ne kaikki oli samassa lapussa ja lisäksi sillä sai haettua lapsilisänkin.



Auttamishaluttomuudesta huolimatta sain apua sen verran, että ymmärsin mitä lappuihin pitää täytellä. Tiedättekö muuten miten hölmöltä tuntuu jo tässä vaiheessa ajatella sitä, että kuka pitää vanhempainraha kauden? Päädyin kuitenkin siihen, että pidän sen itse kokonaan, koska lainojen takia ei ole varaa siihen, että tuleva isä pitäisi siitä sen pätkän mikä vaaditaan, jotta saa isäkuukauden käyttöönsä. Lappusia en kuitenkaan heti laittanut, koska siellä päätös opintotuesta oli olemassa ja se tietenkin vaikuttaa pienentävästi. Eli ensin piti tedä opintotuen peruutus ensi vuoden alusta alkaen. Alkoikin viime maananaina naurattamaan kuinka nopeesti Kela sai tehtyä edellisessä kappaleessa mainitun päätöksen sen jälkeen, kun tuli ilmoitus opintotuen peruutuksesta. Ei nimittäin mennyt peruutuksen postittamisesta kuin pari päivää, kun päätös oli jo tullut kotiin postissa, kun taas muutosta aihetunut hässäkkä oli seissyt siellä vähintään neljä viikkoa. Nyt on sitten äitiysraha yms. hakemus laitettu menemään ja päätöstä odotellessa.


Uskoisin päätöksen tulevan suhteellisen nopeasti, koska mä tulen saamaan aivan varmasti sen minimi äippärahan, katsotaan sitten 2009 verotietoja tai 2010 verotietoja. Varhennettuna tosin rahaa hain 1.1. alkaen, koska muuten tulisi tammikuun alku oltua ihan täysin ilman rahaa, ja se ei oikein houkuttele. 
Huvittavaa tässä hommassa on myös mielestäni se, että tulen saamaan Kelasta enemmän rahaa siitä, että olen pienen vauvan kanssa kotona kuin siitä, että opiskelisin itseäni aikataulun mukaisesti ilman viivästyksi (kuten tähän asti) kohti ammattia, jotta ammattiin valmistuttua voisin mennä töihin ja maksaa kunnon veroja kuten kunnollisen kansallaisen kuuluukin, Opintotukea kun saan tällä hetkellä asumislisineen verojen jälkeen sen vähän päälle 400 euroa, niin äitiyspäivärahaa tulee tulemaan verojen jälkeen lähes sata euroa enemmän.

Kelan lisäksi ristiriitaisuuden tunteita on aiheuttanut koulu, jota tuntuu olevan tällä hetkellä niin naurettavan vähän ja tuntimäärä tulee vielä vähenemäänkin. Tähän asti olin siinä uskossa, että koulua olisi joululomaan vielä sellaiset 6,5 viikkoa ja sitten saisi aloittaa lomailun, mutta eilen paljastuikin, että todellisuudessa pääsen aloittamaan lomailun oikeastaan jo neljän viikon päästä, koska meillä ei ole pääyksikössämme itsenäisyyspäivän jälkeen kuin  2x3h pätkät koulua. Tosin siihen tulee muutama tunti päälle elintarvikepuolen tunteja, mutta ei niitäkään varmaan kovin paljon ole (lukujärjestyksistä ei ole tietoakaan vielä niin vaikea sanoa). Sinänsä ihan kiva, ettei liian rankkaa, mutta toisaalta olisi ollut kiva suorittaa jotain pois. Mutta eipäs onnistu, kun meneillään ei ole mitään sellaisia kursseja, jotka meille kuuluu, jotta niitä voisi käydä. Eli stressataan niitä suorittamattomia opintoja joskus myöhemmin. :D

3 kommenttia:

  1. Itselläni alkaa olla sama tilanne, eli Kelan kanssa pitäisi pian asioida. Neuvolassa terkka näytti niitä lomakkeita, ja täytyy sanoa, että aika paljon meni ohi. Päätin jo siinä istuessani, että marssin suoraan Kelan toimistoon asioimaa. Ikävää, jos täälläkin palvelu on yhtä vastahakoista, Käsittämätöntä, että ihminen, joka saa palkkaa ASIAKASPALVELUSTA on noin haluton asioimaan. Minulle neuvolassa sanottiin, että voin aluksi merkitä kaikki ne kuukaudet itselleni, mutta sitten niitä saa perua, jos isä haluaa pitää isyyslomaa.

    VastaaPoista
  2. Kela on muutenki niin perseestä!!! Kaikki asiat menee vaikeamman kautta.. huoh..

    VastaaPoista
  3. Heinä: Sitä minäkin nimenomaa mietin, että mistä ne oikein kuvittelee palkkansa saavansa, jos eivät ole valmiita palvelemaan.

    Kiki: Toistaiseksi mä olen suhteellisen helpolla päässyt Kelan kanssa, kun on ollut vaan opintotuki ja se ei tarvi kuin kerran hakea ja vaan vuokra korotuslappuja laittaan menee. Mutta saa nähä sitten kun pitää opintoja jatkaa, että millanen sota siitä alkaa.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.